Wat zijn roostergoten?

Roostergoot is de algemene term voor lineaire systemen die een kanaal verbinden met een inlaatdetail dat is ingebed in het geconstrueerde oppervlak.

Het kanaal is langer dan het breed is en is ontworpen in dwarsdoorsnede om de stroom van het bijhorende oppervlak rond de afvoerinstallatie op te vangen. De kanaalbehuizing kan gemaakt worden uit polymeerbeton, plastic of staal.

Er zijn veel verschillende variaties voor het ingezette inlaatdetail. Zo zijn er roosters van gietijzer, staal of polymeercomposie, maar ook inlaatdetails of gleuven die bijna onzichtbaar zijn. Meestal zijn deze inlaatdetails een onderdeel van een kanaalbehuizing onder de grond.

Roostergoten zijn structurele vormen die noodzakelijk zijn voor de werking van het systeem, maar kunnen al dan niet belastend zijn zonder de vereiste omgevingsaspecten. Ze worden gebruikt voor externe en interne toepassingen. Je vindt ze terug in verschillende industrieën, van keukens tot vliegvelden.

Afvoergleuven

Met verwijst vaak incorrect naar afvoergleuven wanneer men het eigenlijk heeft over het ruimer begrip ‘roostergoten’. Het klopt wel dat het een kanaalsysteem is met een element op de oppervlakte en een onderliggend kanaalsysteem, maar het verschil is dat een afvoergleuf gekenmerkt is door een discrete gleuf en niet door een rooster. Dit kan een esthetische keuze zijn van de ontwerper zonder afvoercapaciteit verloren te laten gaan. Het wordt ook gebruikt voor regio’s die grote hoeveelheden moeten aankunnen. Dan wordt er gekozen om bewegende onderdelen te elimineren. Qmax is hier een voorbeeld van. Net zoals roostergoten kunnen de materialen van afvoergleuven variëren van polymeerbeton tot plastic en staal.

Lineaire afvoer

Een lineaire afvoer is hetzelfde als een afvoergoot en de twee worden vaak door elkaar gebruikt. De term wordt gebruikt om het verschil duidelijk te maken tussen een lineaire afvoer en de eerder traditionele puntafvoersystemen. Het is een duidelijk verschil aangezien lineaire systemen vaak economische voordelen hebben tegenover puntafvoersystemen. Er zijn minder ondergrondse leidingen nodig wat de installatie gemakkelijker maakt en ook de kans op complicaties is veel kleiner.

Daarnaast liggen de kanalen minder diep onder de grond dan bij andere systemen. Daardoor is het een goede oplossing voor afvoersystemen in regio’s met complexe ondergrondse diensten en nutsvoorzieningen. De term ‘lineair’ wordt daarom gebruikt om te benadrukken dat dit afvoersysteem dicht bij de oppervlakte ligt.

Loopgraaf afvoer

Deze afvoer komt minder voor in Europa, maar de term refereert naar alle lineaire afvoersystemen die hierboven vermeld werden. Daarnaast verwijst het ook naar ingebouwde oplossingen, waarbij het kanaal gevormd is in beton. Het beton wordt in een loopgraaf gegoten, gemaakt uit hout en wapeningsstaal en wordt daarna manueel gevormd of in sommige gevallen mechanisch geëxtraheerd. Deze methoden worden vaak toegepast als er enkel een rechte lijn en beperkte toegang tot de omgeving vereist is.

Op zoek naar afvoergoten voor professioneel / openbaar gebruik? DDC Regenwater afvoertechniek helpt u graag, voor meer informatie bezoek u de website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

4 × een =